Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Цьогоріч – це 27 листопада

У фокусі інформаційної кампанії до 88-х роковин Голодомору– діти, як найвразливіша категорія жертв сталінського геноциду. А також, те, як розмовляти з сучасними дітьми та підлітками про Голодомор, щоб не травмувати, але водночас передати пам’ять про трагедію наступним поколінням.

Для перегляду відео необхідно встановити останню версію Adobe Flash Player.

/Files/images/2022/изображение_viber_2021-11-26_21-28-01-613.jpg

«Голодомор-помста за свободу»-виховний захід, проведений у Самбірському фаховому педагогічному коледжі імені Івана Филипчака викладачем суспільних дисциплін Кріль О.Я.

/Files/images/2022/изображение_viber_2021-11-26_15-53-28-563.jpg

у групі ФВ-21 (дистанційно).Студенти коледжу пригадали,що Голодомор – акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 рокахшляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення.

Вражає, що половина загиблих – діти та підлітки у віці від 6 місяців до 17 років, а смерть дітей у віці до одного року взагалі не реєстрували. У зв'язку з цим, середня тривалість життя українців у 1933 році становила 7,3 року в чоловіків і 10,9 років у жінок. За всю історію людства подібних показників ніде не було зафіксовано, це була соціально-гуманітарна катастрофа глобального масштабу.

Зазнали деформації традиційна культура та народні звичаї українців, на довгі десятиліття було порушено генетичний фонд народу, відбулись морально-психологічні зміни у свідомості українців (провина, страх).

Однак, пам'ять про Голодомор стала невід’ємною частиною національної пам’яті українського народу. Студенти групи закликали відкрити свій родинний фотоальбом, дізнатися більше про історію своїх родин, поговорити з тими, хто ще пам’ятає «великий голод», зафіксувати та передати їхні спогади, щоб пам’ять про геноцид стала запобіжником від повторення подібних злочинів. А кожен свідомий українець традиційно в цю суботу у вікні своєї оселі та на пам'ятних місцях у містах і селах запалить свічку пам'яті на знак пошани мільйонів вбитих голодом українців.

Кiлькiсть переглядiв: 136